Det går att bli frisk från ätstörningar

Det går att bli frisk från ätstörningar
En ätstörning syns på olika sätt det handlar absolut ej endast om vad vågen säger. 
Det handlar om tankar och beteenden. Ju tidigare man tar hjälp ju bättre är det för alla, för hela familjen blir drabbad när någon har ätstörning.
Kort om min egna resa från barndommen fanns alkoholen som styrde familjens liv. Min far är numera avliden, alkolist som blev alkoholdement. Uppväxten satte djupa spår, att bli duktig flicka. Att vara bra då få man beröm oftast i kakor, bullar sötsaker av olika slag. Ta en kaka till för säkerhetsskul.
Som 16 åring flyttade jag hemifrån, studerade textilkunskap på dagarna, arbetade som barnflicka på vardag kvällarna och helgen inom äldreomsorgen. Ja varför inte liksom….
Åren gick jag blev gravid, fick en guda vacker dotter. Men gravidkilona satt som klister. Jojobantat fast dem kan jag se numera. Fick ytterliggare en vacker son. Under den graviditeten gick vikten ner.
Sen rakt upp. Som att kroppen väntade på förlossningen för att sätta fart igen o äka volymen på fettcellerna. Man tappar ej fettcellerna de krymper o dem som vart stora tidigare…. De sliter som djur för att bli det igen. Tryggt o skönt det kunde ju kroppen!
En dag i maj 1994 fick jag en postitlapp av min dåvarande chef att jag skulle vara på företagsvården på  läkarbesök. Ni vet hur en duktig flicka gör. Hon tar lappen går till doktorn på utsatt tid.
Här hände något mycker märkligt. När jag var klar hos läkare, maj 1994 hade jag fått tid för att göra en fetmabehandling med kirurgi. På den tiden gjordes Gastric Banding.  13-9-1994 genomgick jag operation. På kvällen innan satte jag i mig den sista marabou chokladkakan…………. trodde jag då.
Rasade ner 30 kg till min 30 års dag på 7 måndader,
Människor började säga man vad du har blivit fin, vacker o vad det går bra för dig,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sen slutade människor att säga så….. För jag hade ju börjat gå upp i vikt igen, Här började jag hetsäta, Chokladsås med smulade digestivekex för min ätstörning var så stark att den styrde allt.
Näringsbrister av största klass , in o ut på sjukhus. Sen kom dagen vi fick ta emot komunal hemtjänst. För när man ej kan stå på benen kan man ej ta hand om varken sig själv eller barnen.
Jag skulle ju bara ha platt mage – Där låg jag sjukare än någonsin. Tiden gick, min dåvarande chef var fantastisk jag hade då ny chef o nytt arbete…… Ja jag skulle arbeta så var det. Duktig flicka är ej hemma och är sjuk man kan även vara sjuk o få var hos sin arbetsplats. Ja det fixade vi….
Åren gick alla kilon var så gott som tillbaks och jag kräktes drack vatten och kräktes…… Ny tid för att göra en omoperation, man tog bort bandet gjorde en variant på en Gastric bypass. Sedan man tagit bort bandet som växt fast runt magsäcken.
Från den dagen 9/11-2000 har jag varken vart hungrig eller mätt.
Rasade ner igen 30 kg, upp igen 20 kg. så höll jag på. till dagen jag aldrig kommer glömma.
Dietisten sa det är något fel på dig som vi har missat???
Ja det tror jag med, just då hittade vi en sköldkpöttel med underproduktion, medicin satter in o det var första steget mot ett frikst liv. För när jag började äta lexaxin hade jag även börjat dricka Aloe Vera och börjat läsa näringslära. Det var dörren till att insikten kom. När man förändrar intag i munnen förändras även resultatet i kroppen o knoppen. En intressant resa startade med mig o min rehab kordinator. Sen när jag var frisk så startade jag att utbilda mig inom hälsans hälsa, entreprenörskap, act mm. listan är lång…..
  • Det Du ska göra om du tänker mat hela tiden är SCOFF TESTET du finner genom att klicka här

Nedan en lista med fakta, pepping, tankar i text! Hjälp finns om man vill bli frisk. Det är ej vikt vi pratar om utan skapandet av hållbart liv. ÄR man frisk och vill boosta sig är det helt andra saker, men dem som vänder sig till oss är oftast fetmabehandlade med outredd ätsötrning, har barn som börjar ta efter mönster o beteende. Med en önskan om att bli smal. Man blir smal när man mår bra på insidan och har kunskap om näringsläran så måltiderna kan planeras, njtas o lagas………… Det är ett arbeta jag Mia brinner för i utbildningar.  i bloggen finns olika matförslag men ingen med viktfokus!!!
Mat är endast bensin till kroppen. Tanka det du behöver för din framtid.
Ät näringstät kost, sådan finns på bilden från morgonens matlagning, på hemsidan i bloggen i samma namn
Planera minst kost för 1 dag fram
Rör på kroppen, det är medicins. I mitt förra liv…. sätt jag i soffan & tänkte konstigt att den där tränar, när hen ser så pigg ut. Det frigör endorfiner att röra på kroppen. Kan du EJ gå ut Rör på dig Inne
Handla hem det som är värt att äta dagligen
När jag fattade att jag gjorde som mina föräldrar, att jag dessutom hade satt barn till världen & var som ett barn själv. Har fanns den största drivkraft att FÖRÄNDRA mig. Till att ta reda på vad var det som gjorde att jag höll på att äta ihjäl mig? Sedan gjorde jag Allt för att Banta ihjäl mig.
Han med 2 Överviktsoperationer, en mängd komplikationer innan jag slöt frid med mitt jag.
Det går att bli frisk från ätstörningar.  Det går att träna in nytt Mindset. 
Ta tiden till dig, och börja planera ditt liv.
Din framtid handlar EJ om vad du väger om 1 år.
Den handlar om Hur du rustar dig för att leva ditt bästa liv .
Nedan 2 reportage där jag rätt naket berättar om min resa från att försöka äta ihjäl mig till friskvårdsleverantör / Entreprenör

Vi har även gjort flera live på FB och svarat på många frågor det kan man ta del av här

Mat Stress ätstörningar ”HÄR”
Livechatt om ätstörningar & Överviktsoperationer med ätstörningsexpert Karolina Palmberg & Mia Ånemyr med specialist kunskap inom obesitas, överviktsbehandlingar med kost, näringslära, självledarskap som specialsist områden HÄR”

 

Ät och njut!
/Mia Ånemyr

Företaget Mia Ånemyr erbjuder olika utbildningar & produkter. Mer om det ”Klicka här”

Handböckerna Mellanmål på väg & Adrians Kalasbok naturligt gott verktyg i köket för vuxna