För Mia Ånemyr blev resan mot en sund kropp både lång och slitsam.

Publicerat måndag 4 november 2013– Radio Gävleborg P4 

Intervjun kan man lyssna på HÄR

Här framkommer hur tydligt jag är emot detta, så länge det saknas behandlingsprogram även kring ätstörningar behöver massor göras. I år har jag klarat 25 år i en rätt sargad kropp! Önskar ingen detta,. TA reda på VARFÖR Innan!

Det är snart 20 år sedan Mia gjorde sin första överviktsoperation, en så kallad gastric banding där magsäckens storlek regleras genom ett mjukt band. Hon rasade i vikt till en början, men en dag avstannade det och hon följde med desperation hur vågen tickade uppåt igen.

– Felet satt i mitt huvud, att vi inte hade tagit reda på varför jag hade min övervikt. Och så fortsatte jag att äta i alla känslor så att jag åt sönder det bandet. Och då blev det tufft, säger Mia.

Sex år senare fick hon i stället göra en gastric bypass – där stora delar av magsäcken kopplas bort. Men samma sak hände igen och det var först när hon själv tog tag i sitt ätbeteende som vändningen kom – åtta år och två stora operationer senare.

– Då var jag en jätteliten flicka i en gigantisk kropp men att jag själv skulle göra något hade jag aldrig diskuterat med sjukvården. Det behövs vårdprogram, livstilskurser, utbildningar och här saknas det jättemycket, säger Mia.

I dag görs runt 8 000 överviktsoperationer i landet varje år, en tiofaldig ökning de senaste tio åren. Mia Ånemyr är kritisk och tror att hon kanske inte ens hade behövt opereras, om hon bara fått hjälp att gå till botten med sitt sjukliga sockerberoende.

– Hade man tagit reda på varför jag var överviktig hade jag inte behövt göra operationerna. I dag lever jag ett fantastiskt liv tack vare att jag gick till botten med varför jag var överviktig och hur det var kopplat till min uppväxt med belöningssystem och alkoholism i familjen, säger Mia.

Men sjukvården svarar att man i dag har strikta krav kring vem som får genomgå en överviktsoperation……………

 

Sluta Banta – Börja Leva!
Mia Ånemyr
info@miaanemyr.se