Glöm inte bort att du aldrig är ensam

Glöm inte bort att du aldrig är ensam!

Det här är helgen på året som är fylld av minnesstunder för nära och kära som inte finns kvar i jordelivet. En helg som för många kan kännas tung. 

Två röda dagar i följd, många minnen som hinner fånga oss. Du kanske känner ensamhet och förtvivlan och det är helt ok att göra det. Alla har vi våra rutiner en helg som denna. Jag tar i egen tradition mina barn och min före detta man med mig till Skogskyrkogården i Stockholm, en plats som är känd över hela världen. Vi har under många år, under lördagen, promenerat dit tillsammans med en annan familj och gemensamt tänt ljus för att minnas de som lämnar jordelivet. En rutin som alltid har känts viktig för att visa kommande generationer hur vi kan minnas en vän, morfar eller annan viktig person i ens liv.

För mig har det aldrig varit så jätteviktigt med själva handlingen, att gå till en grav. Min tro är att de som inte finns här i livet alltid är med oss oavsett om det finns en speciell plats eller inte. Minnas gör man, känner jag, oavsett var man befinner sig.

Jag hade en nära relation till min mormor och sedan hon lämnade oss har jag alltid känt att hon är med mig. Ibland kan jag känna att hon är så nära, så nära så att man nästan kan känna värmen. Jag tror ibland att jag till och med gör det. Även om jag anser att det alltid går att minnas våra älskade så respekterar jag absolut att det är av stor vikt för många att ha en speciell plats att gå till. Så därför gör vi det, varje år.

Efter denna traditionsenliga promenad som vi gjort i många år så har vi alltid gått hem till köket och samlats med eller utan alla vänner och ätit en god middag. En middag med, låt mig säga, karaktär. För det är vad en dag som denna förtjänar att krönas med. Så i just denna krönika tänker jag dela med mig av ett recept som brukar finns på bordet just denna helg. Det är en gryta med must och vilda kryddor, med mycket karaktär och smak. Den får alla runt bordet att njuta av smakerna och känna värme och trygghet. Hos oss är det ibland tyst och ibland är alla munnar igång samtidigt – det viktigaste för mig är att alla mår bra en helg som denna.

Gör helgen vacker, fundera på allt som varit ta med dig dina vackra minnen in i framtiden och skapa utrymme för nya minnen!

Vi brukar alltid äta Gryta med vilda smaker & must

I år väljer jag att bryta detta och serverar en Oxfilé med wokade grönsaker, tomat & lökröra. Massor av färska grönsaker & runt bordet samlas barn, barnbarn & självklart är morfar på plats, som gick i pension från sitt polisarbete och vald att Ta steget! & börja arbeta med mig… Fatta grejen att alla vägar är görliga med öppet sinne.

Glöm inte bort att du aldrig är ensam – Varma kramar
Mia på Sileo
info@miaanemyr.se /inkomna mail besvaras inom 3 arbetsdagar/