Internationella fibromyalgidagen

Internationella fibromyalgidagen

Hur kan det vara att leva med Fibromyalgi? Idag på Internationella Fibromyalgidagen hyllar vi alla som lever med Fibromyalgi!

Nedan text säger väldigt mycket, författare okänd.

Jag är en osynlig kronisk sjukdom och jag är din följeslagare för resten av livet. Andra runt omkring dig kan inte se eller hota mig, men din kropp kan känna mig. Jag kan attackera dig var, när och hur jag vill… Jag kan orsaka dig våldsam smärta eller, om jag är på bra humör, orsaka dig värk överallt. Jag minns när du och energi sprang omkring och hade kul. Jag tog energin från dig och gav dig utmattnig istället.
Försök att ha kul nu! Jag tog även god sömn från dig och gav dig fibro-dimma i utbyte. Jag kan få dig att darra inombords, eller få dig att frysa eller svettas medan alla andra känner behag. Javisst ja, jag kan få dig att känna ångest eller depression också. Om du har planerat något eller ser fram emot en spännande dag, så kan jag ta det ifrån dig med.
Du bad inte om mig, jag valde dig av olika anledningar, t ex det där viruset du aldrig blev fri från, eller den där bilolyckan, din jobbiga förlossning, kanske var det de året det bara var stress och det slutade med att du gick in i väggen eller kanske var det åren av förödmjukelse och trauman?

Hur som helst, jag är här för att stanna!

Jag hör att du tänker gå till en läkare som kan göra dig av med mig. Jag skrattar så jag kiknar. Försök du bara. Du kommer att vara tvungen att gå till många läkare innan du hittar någon som kan hjälpa dig på ett effektivt sätt.
Du kommer att bli ordinerad värktabletter, sömntabletter, energpiller, tillsagd att du lider av ångest eller depression, rekommenderad att prova TNS, bli masserad, tillsagd att om du sover och motionerar regelbundet kommer jag att försvinna, tillsagd att tänka positivt, förnedrad, uppmanad att rycka upp dig, och MEST AV ALLT, aldrig bli tagen på allvar med hur du känner dig, när du klagar till läkaren om hur utmattandet livet är varje dag.

Din familj, dina vänner och dina arbetskamrater kommer alla att lyssna till dig ända tills de tröttnar på att höra om hur jag får dig att må och om vilken utmattande sjukdom jag är. En del av dem kommer att säga saker som ”Äh du har bara en dålig dag!” eller ”Ja jag kom ihåg att du inte kan göra saker som du kunde för 20 år sedan” utan att höra du faktiskt sa 20 DAGAR sedan.

En del kommer att börja prata bakom din rygg, medan du sakta känner att du håller på att förlora din värdighet i dina försök att få dem att förstå. Speciellt när du är mitt inne i en diskussion med en ”normal” människa och du har glömt vad det var du skulle säga här näst…

Avslutningsvis, (jag hoppades kunna hålla denna del hemlig, men jag antar att du redan listat ut det). Den enda plats du kan få någon support eller förståelse från, angående mig, är andra människor med fibromyalgi, som har funnit vägar fram.

Högaktningsfullt/ Din Osynliga Kroniska Sjukdom
Symtom på fibromyalgi

• Kronisk muskelsmärta, stelhet eller spänningar.
• Måttlig eller svår trötthet samt minskad energi.
• Sömnlöshet eller att vakna upp och känna sig lika trött som när man gick och la sig.
• Stelhet efter att ha gått eller stått i samma position för länge.
• Minnes- och koncentrationssvårigheter, ”fibrodimma”.
• Magsmärtor, uppblåsthet, illamående och förstoppning, alternativ med diarré (IBS).
• Spänningshuvudvärk eller migrän.
• Hjärtrytmrubbning och/eller andningssvårigheter; tillfälligt
• Ömhet i ansikte och käkar.
• Känslighet för lukt, ljud, starka ljus, kyla, läkemedel, vissa livsmedel.
• Känslor av ångest och nedstämdhet.
• Domning eller pirrande känsla i ansikte, armar, händer, ben eller fötter.
• Ländryggssmärta
• Irriterad blåsa (urinträngningar).
• Torra slemhinnor.
• Minskad tolerans för träningsvärk efter träning.
• Sämre immunförsvar.
• Svullnadskänsla i händer och fötter trots att man inte är svullen.
• Smärtsamma menstruationer.
• Yrsel.
• Oförklarlig viktuppgång

På de smärtkänsligas sida 

Hur kommer det sig att du forskar på något som inte finns? Läs Eva Koseks artikel på karolinskas hemsida HÄR

Sedan 1997 är det min absoluta läromästare Tack vare det har jag skaffat ett rikt liv i självmedkänsla, och att aldrig dömma någon på utsidan. 2001 levde jag med 2 fulla dosetter medicin. Dessa lämnade jag tillbaks till min smärtläkare, en av Sveriges främsta inom smärta. Från Den dagen har mycket hänt.

2003 sa jag upp mig. 2006 startade jag företag inom livsstilshälsa & personligt ledarskap!
2009 började jag blogga om min hur det gick att förända Mindset….. ACT, acceptans and comitments, kunskap & rätt påverkansgrupp! Några viktiga delar som bidrar till att alla kan bygga  ett rikt liv –  inom Salutogenes förhållningssätt – Det kommer hjälpa dig………………. med dagens #todolista!

Vägen från sjuk anställd till egenföretagare, att arbeta platsoberoende och anpassat för kroppens förutsättningar gör skillnad för många!
2001 började jag dricka Aloe Vera Gel det har vart en bidragande del i min hälsoresa, en riktig dörröppnare. När insikten landade att när det går in andra saker i munnen, mår kroppen på annat sätt. Den dagen jag fattade detta var kraftfull sen har det fortsatt och många med mig har Tagit samma väg att förändra Mindset!

Var rädd om dig! / Kram Mia

Företaget Mia Ånemyr
Specialist inom hållbar livsstil & författare! Utbildar vuxna till goda ledare
info@miaanemyr.se