Investera lite tid nu, vinn mycket tid sen!

Investera lite tid nu, vinn mycket tid sen!

Tänk om jag hade förstått vilken bra grej jag la grunden till när mina barn var små.  På den tiden försökte jag få mitt liv att gå ihop. Barn som ska hämtas och lämnas på rätt ställe, arbetstider att passa. Ständig tidsplanering. Visst blev det var rätt rörigt många gånger eftersom jag och min dåvarande man jobbade efter ett schema båda två.

Det fanns ej någon barnomsorg på obekväma tider utan det var planering med fingertoppskänsla för att det skulle fungera. Det enda jag hade i fokus var att få tiden att räcka till. Det blev en ständig jakt att få allt att gå ihop och den inneboende stressen satte sina spår. Då ”skrattade” jag istället för att be om hjälp.

Nu är detta länge sedan och då tidsplanerade jag matlagningen på söndagarna för att det över huvud taget skulle finnas mat att ställa på bordet innan barnen somnade kommande dagar.

Dagarna var långa och jag trött så den typen av planering blev ett sätt att orka med. Den planeringen jag gjorde då och det sätt jag tänkte på har för mig och många andra blivit en hållbar livsstil.

Utan att veta om det la jag grunden till något väldigt smart.

Jag arbetar idag med att hjälpa människor att finna en hållbar livsstil. Ett av mina smartaste råd är just att laga mat och göra matlådor till kommande vecka just på söndagar.

En liten stund en söndag ger så mycket mer tillbaka i veckans stressade schema. Jag tycker inte man ska sitta på tunnelbanan eller bussen hem och fundera på vad man skall äta. Eller behöva springa in på affären med trötta barn och rafsa hop något mindre nyttigt. Eller kanske be barnen om förslag på middag (ibland kan man det, men inte för ofta).

Tiden vi har mellan våra aktiviteter kan istället användas till egen tid att vara i nuet och gå igenom det som varit och komma skall. En form av medveten närvaro där vi kan samla oss för kommande arbetspass på dagen, att helt enkelt orka vara ledig.

Planeringen av mat ger både mer pengar i plånboken och mer tid att lägga på trevligare och roligare saker än att sitta och tänka ut snabba lösningar för stunden. Känn känslan av att ha det klart när du är på väg hem eller till nästa aktivitet. Du fylls av positiv energi, ditt liv blir enklare och roligare när du inte behöver tänka jobbiga tankar och kan ge dig bra energi där och då.

Detta blev sedan handboken Mellanmål på väg som fick efterföljaren Adrians Kalasbok naturligt gott – barn gör som vuxna gör ej som vuxna säger………

Tidsplanering är att investera lite tid nu och vinna mycket tid sen.

Lev i nuet!
Mia

Hur kan jag hjälpa dig?
”Klicka här”

Krönikan skrevs 17 november 2011
Under min tid som krönikör