Missade du Livechatten om Ätstörningar & Överviktsoperation

Missade du Livechatten om Ätstörningar & Överviktsoperation idag 13/9-2019 mellan kl 09,00 – 10,00 ingen fara.

Nedan finns de frågor som besvarats under Livechatten av Karolina Palmberg:

Fråga 1  Hur vet man att man har en ätstörning?
Svar: Om du misstänker att du har en ätstörning så kan du göra ett enkelt test som heter SCOFF.
1. Gör du så att du kräks för att du känner dig obehagligt mätt? 2. Oroar du dig för att du har förlorat kontrollen över hur mycket du äter? 3. Har du nyligen gått ner mer än 6 kg inom loppet av 3 månader? 4. Tycker du att du är fet även när andra säger att du är för smal? 5. Skulle du säga att mat dominerar ditt liv?
Om du har svarat ja på två frågor eller fler är det ganska troligt att du har problem med ätande, vikt och figur som är tillräckligt allvarliga för att undersökas närmare.

________________________________________________________

Fråga 2: Hur gör jag med fredagsmyset nu efter överviktsoperationen? svårt att äta chips?
Svar: Hej fredagsmys är en definitionsfråga. Min erfarenhet från att jobba med ätstörningspatienter är att göra en måltidplanering som inkluderar fredagsmys, men vad du äter du äter då beror ju på vilket mål du har med din måltidsordning. Fredagsmys är bara 1 av alla mål på veckans 7 dagar.
Jag tänker att du kan planera om chipsen är viktiga att du äter dem på fredag men då behöver planeringen vara hållbar innan och efter

_______________________________________________________

Fråga 3: Huvudet hänger inte med i ”viktraset” hur gör man då? Tacksam för.
Svar: Viktnedgång är en del av operationen och i samtal efteråt är tankar och känslor viktiga komponenter för att hantera och justera för viktras. Genom planering och sätta mål kommer du göra livsförändringar som stabiliserar viktras och dina tankar styr vad kroppen gör.

____________________________________________________

Fråga 4: Om man har en ätstörning, hur kan man bli frisk?
Svar: Att bli frisk från en ätstörning tänker jag kräver professionell hjälp med att kartlägga ditt nuläge dvs vilka problem upplever du som största hindret, skapa hållbar långsiktig hälsa, sätta mål och delmål och kika på vilka resurser du har i ditt nätverk.I sverige finns det specialistvårdskliniker i varje landsting och du kan söka på atstorning.se för kontaktuppgifter.

____________________________________________________

Fråga 5: Hur tänker du Karolina kring att räkna kalorier i sin måltidsplan?
Svar: Kalorier är viktiga men jag tycker att det är fel fokus för att kunna räkna kalorier är det mycket kunskap bakom, tänk en Legitimerad dietist med specialprogram. att hitta hållbarheten och det regelbundna ätandet med tänket ät allt men inte alltid ger större effekt än att räkna enstaka kalorier i enstaka maträtter eller produkter. en allsidig kost utifån livsmedelsverkets rekommendationer skapar hälsa och bryter svält och skapar förutsättningar att hitta sin livsväg med fokus på menigsfullhet och livsglädje.

______________________________________________________

Fråga 6: Orolig närstående, jag har en person i min familj som är överviktsopererad men inte äter hälsosamt. Hen dricker mycket kaffe & lever på mycket smörgås knäckemacka. Hur kan jag hjäpa?
Svar: Tack för din fråga. som anhörig eller närstående är det svårt att stå brevid och inte veta hur d kan hjälpa. jag brukar säga att du kan berätta vad du ser och berätta att du är orolig och inte vet vad du ska göra eftersom du upplever att personen inte mår så bra. ge konkreta exempel på vad du ser ex mackor och kaffe vilket skapar stress i kroppen och inte bidrar till hälsa och välmående. dessa samtal är alltid svåra att ta men nödvändiga och ger den som är drabbad en möjlighet till att be om hjälp, ibland blir det konflikter och bråk men jag har aldrig träffat någon som blivit frisk som sagt att det INTE var bra att någon sa till eller uttryckte sin oro. så dessa svåra och nödvändiga samtal där du utgår ifrån ditt perspektiv vara en av nycklarna till förändring.

___________________________________________________

Fråga 7: Har nu lyssnat på poddavsnittet som Mia sickade ut i morse, känner så igen mig i Mia´s historia
Jag äter faktiskt bara skit. som tex hamburgare, pizza, gorbys piroger, dricker mycket pepsi maxi, jag inser att detta inte kommer hålla livet ut, som överviktsopererad. Snälla hjälp mig, tack för allt du gör för oss Mia med dina kollegor.
Svar: Tack för dig fråga och att fint att du mejlade din fråga till oss. här är vi ett helt gäng med massor av kompetens som gärna hjälper dig! det första vi alla alltid gör är att kartlägga NUET hur ser det ut på riktigt inte som du skulle vija att det var utan hur det faktiskt ser ut. vi jobbar effektivt och vill hjälpa dig med det du ber om hjälp med. att äta ”skit” skapar också stress oro och ångest och depression vilka är samma symtom som svält skapar i en ätstörning. Första steget i beteenförändring är medvetenhet och vill på riktigt ha vår hjälp så finns vi här ett mejl bort Du är klok modig och stark resurser som kan hjälpa ditt skapa hälsa från grunden.

_________________________________________________________

Fråga 8: Sista frågan handlar om Alkohol.
Karolina hur tänker du kring Alkhol & ätstörning i samband med sjuklig fetma / överviktsbehandling med Kirurgi?
Svar: Alkohol och droger är kontra idikationer på att erbjuda en ätstörningsbehandling. vi resonernar så att då behöver patietenen först bryta sitt beroende för att vi ska kunna jobba med ångest skapat av mat och ätandet iställetför ångest skapat av alkhol och droger. detta kan ske i kombination och i överenskommelse med behandlande läkare men det går altid först innan vi kan erbjuda en behandling som vi vet ger resultat i form av friskhet. en jätteviktig fråga när det handlar om samsjuklighet och att få svar på vad som beror vad och i vilken ordning saker och ting skall prioroteras för största möjliga hälsovinster.

Stort tack för alla era frågor jag vet att det finns många fler att svara på, fortsätt att skicka till oss så kan vi svara i någon form framöver ! att få möjlighet att chatta med er är superkul och viktigt !!!💛💜🧡💙🎊🎉 
Karolina Palmberg/
Är utbildad beteendevetare med en Filosofie Magister i Kognitiv Psykologi. En professionell coach och arbetar enligt ICF etiska riktlinjer och kärnkompetenser. Läs mer om Karolina 

Tusen tack till alla era frågor & till Karolina för dina fantastiska svar 
Till dig som önskar mer just NU -Sätt av tid och börja göra Omstartskalendern där vi alla medverkar med våran kompetens ( mina 25 år i en överviktsopererade kropp ingår  ) Här hittar du FB evenemanget
Omstartskalendern – Finns här helt kostnadsfri

Ökad kunskap om överviktsopererades situation leder till effektivare egenvård & bättre folkhälsa!
Sluta Banta – Börja Leva!
Sileo – Mia Ånemyr
info@miaanemyr.se

Idag 190913 – 25 år i en överviktsopererad kropp

Nytt på podden idag 
Nytt på podden i förrgår