Mormor Sonjas bondkakor

Ät allt men inte alltid! Att sätta upp förbud är sällan bra. Här finns inga pekpinnar och förbud. Människan är vanedjur och tycker om direkt belöning. Egentligen är det så att du kan äta allt – om än i ”rätt” mängd och med måtta!

Mycket av min mormors matlagning tog jag med mig och har skapat nytida tankar kring.
Lika med bakverken, härifrån kommer det mesta som är omgjort i mitt liv tillsammans med mitt barnbarn Adrian! 
Här kommer min mormor Sonjas omtyckta bondkakor, tom familjens hund en rätt galen långhårig tax öppnade kylen hos mormor& letade burken med bondkakor! – Ja det säger ju en del om kakorna…..

Ingredienser till ca 100 stycken:
2 hg smör 
2 dl strösocker
2 msksirap
75 gram ackad sötmandel
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här!
Rör ihop smör, socker & sirap. Hacka mandel och tillsätt samt mjöl & bikarbonat.
Rulla ut degen till 2 rullar ca 3.5 cm i diameter. Låt dem stå kallt en stelna. Skär rullen i knappt ½ cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175-200 grader ca 10 minuter. Kakorna är godast efter några dagar då de blivit lite sega.
Förvaras i burk med tätslutandel ock eller i frysen!

Sätt på kaffet & Njut!

Vill du öka upp fika bordet med flera alternativ, så som jag gör?

Varför kanske du funderar. Fika är centralt i svensk kultur. Tillsamman med familj, vänner och arbetskamrater ses vi vid fikabordet. Nu kan du fika på annat sätt än med sötsaker – Gör kloka val när du fikar! 

Mer om Mellanmålsfika sidan 12, sidan 94 – 107 boken Mellanmål på väg

Ät och njut!
/Mia Ånemyr

Hur kan jag hjälpa dig ”Klicka här”