Mormors kanelbullar

Mormors kanelbullar! 
Vi har alla förebilder på olika sätt. En av mina förebilder är min mormor Sonja, vi bodde grannar, det var dit jag gick efter skolan. Med sitt engageman förde hon över mycket till mig. (matintresset, sticka,virka & sy) Mycket kunskap som jag såg bakom bullarna & maten. Där fanns planering, ej kasta något, handla till bästa pris och  återanvända allt mm. Det var inget som hon pratade om, men har man barnbarn som suger åt sig av ”sättet att göra” är det i sig en skola att vara i den miljön!
Mycket av hennes matlagning tog jag med mig och har skapat nytida tankar kring. Lika med bakverken, härifrån kommer det mesta som är omgjort i mitt liv tillsammans med mitt barnbarn Adrian.
Tillsammans med Adrian har jag  skrivit boken  Adrians Kalasbok naturligt gott!

Tiden är inne att koppla ihop varifrån skapandet kommer i mig och mitt företagande. Jag Mia har  kommit fram till att det görs bäst genom att hylla Mormor Sonja och dela hennes bak & matglädje med dig. 

Mormor Sonjas kanelbullar! 
Ingredienser: 50 st
0,5 l mjölk
50 gram jäst
150 g smör
0,5 tsk salt
1 ägg
1 dl socker
2 tsk kardemumma
17-18 dl vetemjöl
3 st Bakplåtspapper  
1 ägg till pensling med 2 msk mjölk
Pärlsocker

Gör så här!
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Smält smöret häll i resten av mjölken och värm till 37 grader. Häll över jästen  tillsätt saltet, ägget, socker och kardemumman. Arbeta nu in mjölet, har du bakmaskin är det smidigt att använda en sådan. Arbeta degen smidig den ska släppa i kanten. Lät jäsa övertäck 45 minuter. 
Ta upp på mjölat bakbord, dela degen i 2 bitar. 
Kaval ut degen, pensla med smält smör, strö över kanel eller vanilin och strösocker. Forma till den form på bullen som önskas.
Snäcka, snurra eller läg i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter, vispa ägg och mjölken pensla bullarna och strö på pärlsocker.
Grädda i 250 grader 7-8 minuter mitt i ugnen.

Sätt på kaffet och njut !

Vill du öka upp fika bordet med flera alternativ, så som jag gör?

Varför kanske du funderar. Fika är centralt i svensk kultur. Tillsamman med familj, vänner och arbetskamrater ses vi vid fikabordet. Nu kan du fika på annat sätt än med sötsaker – Gör kloka val när du fikar! 

Mer om Mellanmålsfika sidan 12, sidan 94 – 107 i boken Mellanmål på väg

Recept på hälsofrämjande kanelbullar klicka  HÄR

Vi hörs!
Lev Ditt Liv Mia Ånemyr

Företaget Sileo
Ring! 0706-204 206
Maila; info@miaanemyr.se

Mia är utbildad inom ACT, TA, Dipl,kostrådgivare, ISOdieten coach, Hälsoinspiratör, Alkoholrådgivare, Entreprenörskap, Ekonomicoach & har tidigare arbetat 16 år inom akutsjukvård. Sedan 2006 i egen regi.
Mia är författare till de mycket populära handböckerna Mellanmål på väg & Adrians Kalasbok naturligt gott.