Salutogenes förhållningssätt

Salutogenes = hälsa hälsan & motsatsen är
Patogenes = orsak till ohälsa, sjukdom.

Men vad betyder Salutogenes Det betygder kort och gott hälsa hälsa och är motsatsen till Patogenes = orsak till ohälsa, sjukdom bota, lindra.
Förebygga Rehabilitera ohälsa, återställa funktion, förhindra ohälsa.

  • Salutogent perspektiv handlar om pedagogik och ledarskap – Hälsopedagogik.
    – Det behövs daglig träning och fokus från – vad är orsaken till eländet jag lever i till – vad är det som gör att det trots allt fungerar i mitt liv.
    – Det är en kompetens i sig att träna sin medvetna hjärna att sätta fokus till det som fungerar och som jag kan ta stöd i för att orka fortsätta leda mig själv och andra till en ökad livsstilskomeptens.
  • Hälsan tar vi för givet, tills vi tappat den hälsan är en resurs för att vi ska orka leva det liv vi önskar utifrånvåra förutsättningar. ”Lev ditt liv”
  • En människa som blivit sjuk har bara en önskan att bli så frisk som möjligt.
  • En människa som varje dag gör det som stödjer sig själv i en hälsofrämjane riktning får energi och ork till ett levande liv..,

Sjukvården kan bota , lindra men att bibehålla och främja hälsan är en annan kompetens = Salutogent = Livstilsutbildning

Den ohälsa vi har i dagens samhälle är livsstilsOhälsa, den ”botas” med livsstilskompetens och beteende förändring.

Det var Aaron Antonovsky som myntade begreppet om ett salutogent perspektiv. Han forskade mycket om social stress och hur det påverkar människan på olika sätt. Aaron började forska om hur och varför människor blir sjuka av stress. Han ville se hur människor behåller sin 
hälsa trots påfrestningar….

Jag besitter livsstilskompetens  om jag medvetet väljer en attityd och grundläggande värdering där jag..? 

Vi arbetar med livskompetens livshjulets alla delar – utbildning – föreläsningar – böcker – företag – privatpersoner – organisationer 

Företaget – Mia Ånemyr

Författare och specialist inom livsstilsplanering hållbar livsstil! 
Lev & Må – du är bäst
Telefon: 0706 – 204 206
Mailen: info@miaanemyr.se

 

Mia är utbildad inom Acceptance and commitment, Transaktionsanalys, Dipl, kostrådgivare, ISOdieten coach, Hälsoinspiratör mot företag, Alkoholrådgivare Karolinska Institutet, Textilkunskap, Ekonomi/affärsutveckling, Networking & har tidigare arbetat 16 år inom akutsjukvård, Kirurgi, psykiatri & demens.

Som konsult inom privat obesitasvård mellan åren 2011-2018.

Mia har även specialistkunskaper inom Gastric Bypass/Gastric Sleeve behandlingar, självledarskap, friskvård & näringslära för målgruppen Bariatric Lifstyle samlat ”Klicka här” !

Företagets hemsida Mia Ånemyr

Allt gott!
/Mia