TA – Transaktionsanalys

TA = Transaktionsanalys!

Det är en teori om personlighet och en systemisk psykoterapi. För personlig växt och personlig förändring. Grundare Eric Berne, Kanadensisk psykiater 1910-1970.

Vad är bra med Transaktionsanalys?

 • Den ser människan som beslutsfattare i sitt eget liv – inte ett objekt som går att manipulera
 • Teorin är pedagogisk, inbjuder klienter till delaktighet
 • TA är bra att kombinera med andra teorier och metoder
 • Det finns teorier om alla nivåer och hur de påverkas varandra.
 • – beteende
 • – kommunikation
 • – inre psykologisk dynamik, tankar och känslor.

Livspositioner – det finns fyra olika livspositioner. Fyra möjliga grundpositioner.

 1. Jag är OK – Du är OK
 2. Jag är OK . Du är inte OK
 3. Jag är inte OK . Du är OK
 4. Jag är inte OK -Du är inte OK

Nr 1 är den sunda liv positionen. Vinnarpositionen…Nr 2-4  är förlorar positioner, arrogant, dålig självkänsla, den meningslösa positionen.  Länk till TA:s hemsida där det finns mera att läsa om intresse finns..http://www.transaktionsanalys.se/vad-ar-ta.

Barn  -Förälder – Vuxen.…alla har vi olika roller och beteenden…annars skulle inte världen se ut som den gör…Men tänk om alla vi ”vuxna” var just vuxna i våra roller och låter våra barn vara just barn… Och när vi blir föräldrar vara just Vuxen – förälder. Måste det finnas ett rätt och ett fel???? Nej inte alls…. Se varandra med de ”Rätta glasögonen” ibland måste man byta glasögon så man ser rätt perspektiv…. Och sätta sig i rätt tillstånd. Du kan nästan se hur mitt personliga varumärke Lev Ditt Liv formats i Transaktionsanalysens väg! 
 
Uppmärksamma varandra, ge ett leénde till någon. Säg att just den du träffar har något bra/fint på sig, ja du förstår säkert vad jag menar.
Jag själv har gjort en ganska omfattande resa på insidan & utsidan av mig själv. Det väcktes  ytterligare nyfikenhet i mig om denna teori TA, 2011 gick jag utbildningen.

Jag har använt mig av TA länge för att komma till det liv jag lever sedan länge.  Jag brukar berätta på mina föreläsningar om hur stort det var att få denna pusselbit i sig själv. Det var då jag såg det klart mitt liv som en film och här fanns min motivation att fortsätta mitt arbete med att utbilda andra till sitt bästa jag.
Handboken Mellanmål på väg är skriven i jagform till dig. Jag visar hur jag gjorde i dåtid och nutid framtiden skapas dagligen.

Mia Ånemyr

Hur kan jag hjälpa dig?
Här kan man läsa mera om vilka inriktningar jag erbjuder ”Klicka här” 
 

I mitt tidigare liv var jag prestationsprinsessa som höll på att äta ihäl mig när jag ej lyckades med det var vägen att banta ihjäl sig. En dag insåg jag att det sitter ej i vad vågen visar utan hur insidan mår. Det var en tuff resa under 8 år att finna den rätta personen under alla lager. Skala lök som jag säger och skala fram jaget, skaffa identitet jaga ej vikt. Vikten blir i harmoni när insidan är i harmoni! Om mina dåtid kan man läsa ”Klicka här”